Туризам

Град Ужице и његова околина представљају јединствен комплекс за развој туризма и имају све предуслове да постану мали туристички рај. Географско-туристички положај је изузетно повољан : близина Златибора, Републике Српске, Националног парка Таре, Овчарско-кабларске клисуре, Златара. Као природне карактеристике треба издвојити Потпећку пећину, законом застићен споменик природе и кањон реке Ђетиње.

Ресурси за развој и унапређење културног туризма су заиста бројни и представљају правац развоја локалне туристичке привреде.

1.   Историјско наслеђе- Стари град (XИВвек) - екскурзије, позоришне и филмске представе,      

      концерти;

2.   Индустријско наслеђе- Хидроцентрала на Ђетињи (1900. год) - трибине, стручне екскурзије;

3.   Етнографско наслеђе- (XИX век) - култура становања и начина живљења- куће брвнаре

      (засеок Милекићи- јединствено живо етно село у свету);

 4.  Архитектонско наслеђе- Јокановића кућа (XИX век);

 5.  Сакрално наслеђе- Бела црква у Карану (XИВвек), Црква Св. Марка (XВИИИв.) ;

 6.  Туристички потенцијали у окружењу- планински, зимски, етно, конгресни туризам.

           Као веома популарна и нова туристичка дестинација је Мокра Гора са најатрактивнијом туристичко- музејском железницом у Европи. Поред јединствене пруге уског колосека велики  туристички потенцијал је валоризовање високоалкалних извора лековите воде. У сеоском, ловном и риболовном туризму, не треба заобићи ни „Завичајне дане&рдqуо;,традиционалну манифестацију овог села. Као најатрактивнија понуда, посебно за госте са стране, издваја се Дрвенград, етно село које је саградио Емир Кустурица.

           Веома интересантно у туристичкој понуди је и село Кремна са кућом чувених пророка Тарабића   али и бројним домаћинствима која се успешно баве сеоским  туризмом. . 

Као специфицну туристичку понуду, која може допринети бољем и потпунијем представљању овог краја су манифестације и установе које су створиле локални идентитет: Међународна колонија уметничке керамике Злакуса, Југословенски позоришни фестивал, Градска галерија.