Спорт у Ужицу
Спорт


Спорт у Ужицу представља неизоставни део свакодневног живота. У 2007. години у Ужицу је постојало 60 клубова, у 26 спортских грана са укупно регистрованих 4877 спортиста. Списак активних клубова и друштва чланова Спортских савеза Ужица можете преузети овде.

Атлетика

Ужице је најјачи атлетски центар у Србији. За атлетске клубове "Младост" и "Ужице" наступају велика имена наше атлетике Оливера Јевтић, Мирко Петровић, Данијел Вукајловић, Татјана Лојаница, Снежана Костић, Марија Папић, Никола Стаменић и остали, носиоци највиших признања и медаља на европским и светским такмичењима.

Кошарка

Ужице са поносом истиче своју кошаркашку традицију дугу преко 60 година. Кошарка се играла у старој Соколани а касније и у хали Велики Парк. Мушка кошаркашка екипа из Ужица је наступала под разним именима Слобода, Ракета, Севојно да би средином 80-тих година прошлог века били постигнути најзначајнији резултати у историји ужичке кошарке. У сезони 1987/88 екипа Првог Партизана успела је да се пласира у прву кошаркашку лигу "велике" Југославије.Те сезоне, у по многима најјачој лиги у Европи, ужичани су имали прилику да гледају Цибону са браћом Петровић, Накићем и Чутуром, Југопластику са Кукочем,Рађом, Ивановићем и Перасовићем, Партизан са Дивцем, Паспаљом, Ђорђевићем и Грбовићем, Звезду са Јанковићем, Радовићем и Жижићем, Задар са Комазецом,Вранковићем и Петровићем итд. Дрес Првог Партизана тада су носили Славенко Марић,Сретен Ђурић, Слободан Арнаутовић, Милан Зечевић, Небојша Матић, Александар Павловић, Никола Јокановић итд.
Ова сјајна генерација под вођством Петра Родића успела је 1992. да се пласира у Куп Радивоја Кораћа али због санкција никада није наступила у Европи.
Нажалост, мушка кошарка у Ужицу у последњих 15 година не постиже запажене резултате. И поред тога бројни ужичани пружају запажене улоге у другим клубовима: Бранко Милисављевић, Мирослав Радошевић, Владислав Драгојловић, Никола Оташевић, Славко Стефановић итд.
Данас се кошаркаши Слободе такмиче у Српској лиги-група Запад.
Женски кошаркашки клуб Севојно је дуги низ година наступао у прволигашкој конкуренцији старе Југославије. Данас се кошаркашице Плас Офф-а такмиче у Иб лиги.

Фудбал

Ужице је фудбалски град. Ту чињеницу потврђује дугогодишња традиција овог спорта у граду на Ђетињи као и број малишана који и данас трче за шареном "буба-маром".
Данас у Ужицу постоји 8 фудбалских клубова: Слобода, Севојно, Јединство, Златибор, Први Партизан, Сити, Тара и Биоска.

sloboda-grbФудбалски клуб Слобода је најстарији и најзначајнији фудбалски клуб из Ужица. Основана 1925. године, Слобода је кроз историју била спортско "мезимче" града Ужица, институција са којом су се многи идентификовали и клуб који је Србији подарио на десетине играча који су оставили неизбрисив траг. У Слободи су поникли и за њу играли Радомир Антић, Немања Видић, Милован Ђорић, Зоран Његуш, Милош Марић, Иван Вукомановић, Решад Куновац, Мирослав Павловић, Петар Кривокућа, Дарко Белојевић, Србољуб Стаменковић, Радиша Илић, Мирослав Вукашиновић, Слободан Доганџић, Горан Пандуровић и многи други.
Слобода је кроз историју наступала у скоро свим ранговима такмичења. Током 90-тих неколико година је била члан И савезне лиге. Данас се Слобода такмичи у Српској лиги- група Запад.
Ужичка тренерска школа је позната и у европским оквирима.

Радомир Антић, најславнији српски тренер, је једини тренер у историји фудбала који је водио три највећа шпанска клуба - Барселону, Реал и Атлетико.
Милован Ђорић, некадашњи селектор репрзентације Југославије, данас је директор Тренерске школе Фудбалског савеза Србије.
Мирослав Вукашиновић, Слободан Доганџић, Иван и Милан Чанчаревић и други су позната тренерска имена.

Србољуб Србо Стаменковић

Србо Стаменковић је био ненадмашни спортски љубимац Ужица. По многима највећи таленат " кога је Србија икада видела", наступао је након Слободе за Ц.Звезду од 1975. до 1981. Свој огромни таленат није успео да репродукује на зеленом пољу, већ је то учинио у САД где је наступајући за Балтимор проглашен најбољим играчем малог фудбала икада. Након каријере у САД враћа се у Ужице које је највише волео. Несрећним случајем изгубио је живот 1996. године.

Ужице га никада неће заборавити.

Ауто мото


Спортска породица Веснић представља заштитни знак овог спорта у нашој земљи већ дуже од три деценије.

Милун Веснић је најтрофејнији возач на просторима бивше Југославије.

18 пута је био првак државе забележивши у каријери 144 победе.

Освајач је Дијамантске кациге, највишег признања у овом спорту на нашим просторима.

 

 

 

 

Милунов наследник, Милован Веснић је шестоструки првак државе на кружним стазама, добитник златне кациге.

Поставио је рекорде на свим кружним стазама у нашој земљи.

Вићентије Савић, Владан Дубљанин и Жарко Терзић су такође велика имена овог спорта.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Питајте Градоначелника
Спортски клубови
Спортски клубови
Канцеларија за сарадњу са Руском федерацијом
Каталог локација Ужица
Каталог локација Ужица
Разврставање отпада
Разврставанје отпада
Време
Промотивни филм
Промотивни филм
Добра управа
Posetite sajt Dobre uprave Dobra uprava a pogledajte i kratak film Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.