Манифестације
ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ "БЕЗ ПРЕВОДА"
Југословенски позоришни фестивал "Без превода" окупља најбоље представе са простора бивше Југославије.Организатор фестивала је Народно позориште у Ужицу, а покровитељи Министарство културе Републике Србије и Град Ужице.
КЊИЖЕВНИ ФЕСТИВАЛ "НА ПОЛА ПУТА"
Од 2006. године у Ужичкој гимназији се половином априла окупљају писци из Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије. Они држе редовне часове књижевности, а увече се организују јавна читања. Припрему фестивала и комплетног промо материјала реализују ученици Узичке гимназије.
Фестивал Лицидерско срце
Међународни дечији фестивал фолклора „Лицидерско срце“, традиционално се одржава у огранизацији Удружења грађана „ЕРА“ из Ужица уз подршку Града Ужица и локалних самоуправа – Косјерић, Бајина Башта, Чајетина као и Туристичка огранизација Златибор.
Међународни филмски фестивал \'\'Кустендорф\'\'
Пре неколико година у овај крај је дошао да сними филм прослављени редитељ Емир Кустурица, па се опчињен лепотом, овде и настанио.
Ноћ музеја
Под покровитељством ИЦОМ-а и Савета Европе, 16. маја одржава се Ноћ музеја. То је јединствена културно- забавна и туристичка манифестација која се истовремено одржава у преко четрде