Налазите се: Почетна
Легат Михаила Миловановића богатији за две нове слике
  Контактирајте нас у вези Легат Михаила Миловановића богатији за две нове слике   Пошаљит пријатељу више информација о Легат Михаила Миловановића богатији за две нове слике

На аукцији у "МадлАрту", град Ужице је купио две слике првог ужичког академског сликара Михаила Миловановића. За слике "Праље" и "Кућа у планини" плаћено је 5.200 евра и са њима легат Михаила Миловановића броји 20 слика.

Petković i Gogić

Градоначелник Тихомир Петковић потсетио је да је Миловановић, уз Бранка Поповића, један од најзначајних ужичких сликара и да је враћање ових слика у Ужице обавеза града и израз захвалности према свему што је Миловановић постигао у овој ументности. Петковић је навео и да је Михаило Миловановић био ратни сликар Врховне команде српске војске у Првом светском рату, аутор чувених портрета српских војвода: Радомира Путника, Живојина Мишића, Степе Степановића, Петра Бојојвића, Павла Јуришића Штурма, краља Петра Карађорђевића И регента Александра Карађорђевића.Са ликовне академије у Минхену, Миловановић је поново дошао у Србију као добровољац у Балканским ратовима.

kuća u planini

pralje

Према речима Николе Гогића, директора Музеја, ове две слике су дошле управо из Немачке и сада су постављене у кабинету градоначелника док се не обаве конзерваторски радови на њима.

Претходна страна