Налазите се: Почетна
20 милиона динара за четири програма активне политике запошљавања
  Контактирајте нас у вези 20 милиона динара за четири програма активне политике запошљавања   Пошаљит пријатељу више информација о 20 милиона динара за четири програма активне политике запошљавања

Ове године око 150 незапослених лица биће радно ангажовано и ступиће у привремени или стални радни однос спровођењем четири програма активне политике запошљавања. За ове мере и програме, предвиђене Локалним акционим планом за запошљавање града Ужица за 2017. годину, издвојено је укупно 20 милиона динара где град Ужице учествује са 11 милиона динара, а Филијала Ужице Национална служба за запошљавање са девет милиона. То су на данашњој конференцији за новинаре најавили Видоје Дрндаревић, члан Градског већа задужен за област бриге о породици, здравства и социјалне политике и Зорица Милошевић, директора Филијале Ужице Националне службе за запошљавање.

Савет за запошљавање града Ужица донео је одлуку о расписивању јавних позива за суфинансирање програма и мера активне политике запошљавања, тако да позиви за програме јавних радова и стручне праксе отпочињу 26. априла.

Видоје Дрндаревић, члан Градског већа задужен за област бриге о породици, здравства и социјалне политике, навео је да је за програм јавних радова издвојено око седам милиона 274 хиљаде динара. Позив ће бити отворен до 19. маја. Са пет милиона 454 хиљаде динара финансираће се програм стручне праксе који ће бити отворен до утрошка расположивих средстава.

Тим програмом, према речима директора Филијале Ужице Националне службе за запошљавање Зорице Милошевић, биће обухваћен приватни и јавни сектор у односу 70 према 30, како је дефинисано Националним акционим планом. Од укупног броја људи који ће добити новац за спровођење програма стручне праксе, 70 одсто односиће се на приватни сектор, док ће конкурсом бити одобрена додела субвенције за највише 30 одсто лица за стручну праксу у јавном сектору, у области здравства, социјалне заштите и образовања.

Стручна пракса траје од шест до 12 месеци у зависности од стручне спреме незапосленог.

Позив за доделу субвенција за самозапошљавање биће расписан 4. маја, трајаће месец дана и за њега је издвојено пет милиона 454 хиљаде динара. Иначе, лица која добију средства имаће уговорну обавезу да годину дана обављају регистровану делатност, уз обавезу обрачуна и уплате доприноса за обавезно социјално осигурање тих годину дана.

Јавни позив за доделу субвенција послодавцима за запошљавање теже запошљивих биће расписан након што се искористи новац који је Национална служба за запошљавање определила јавним позивом за ту меру подршке запошљавању. По том актуелном конкурсу НСЗ-а, послодавци добијају 150.000 динара за запошљавање теже запошљивих са евиденције НСЗ, 180.000 динара за запошљавање особе са инвалидитетом, са обавезом закључивања уговора на неодређено време.

Јавни позиви биће објављени на сајту званичном сајту Града и Националне службе за запошљавање.

 

Претходна страна